Herstel de historische fruitmuur van Landgoed Scherpenzeel

Meer informatie
10,00
Compost Dankzij jouw bijdrage zorgen we voor 3m2 gezonde compost rond de boom. Je ontvangt nieuws over de voortgang zodat je weet hoe je donatie wordt besteed.
Kies
19 donateurs
25,00
Fruitboom Dankzij jouw bijdrage kunnen we een fruitboom op de juiste manier plaatsen. Je ontvangt nieuws over de voortgang zodat je weet hoe je donatie wordt besteed.
Kies
41 donateurs
50,00
Twee fruitbomen Dankzij jouw bijdrage kunnen we twee fruitbomen plaatsen. Je ontvangt nieuws over de voortgang zodat je weet hoe je donatie wordt besteed.
Kies
17 donateurs
100,00
Een meter lattenwerk Dankzij jouw bijdrage kunnen we een meter van het lattenwerk plaatsen. Je krijgt van Pieter een exclusieve rondleiding op de tuinderij. De datum wordt nog gecommuniceerd.
Kies
2 donateurs
250,00
vijf fruitbomen Dankzij jouw bijdrage kunnen we vijf fruitbomen plaatsen. Je krijgt van Pieter een exclusieve rondleiding op de tuinderij. De datum wordt nog gecommuniceerd.
Kies
500,00
Alle perenbomen Dankzij jouw bijdrage kunnen we alle perenbomen plaatsen (dit zijn er 21). Je krijgt van Pieter een exclusieve rondleiding op de tuinderij. De datum wordt nog gecommuniceerd.
Kies
1.250,00
Helft van lattenwerk Dankzij jouw bijdrage kunnen we de helft van het lattenwerk plaatsen. Je bent welkom om hierop jouw naam te vereeuwigen. We nemen hiervoor contact met je op.
Kies
2.500,00
Al het lattenwerk Dankzij jouw bijdrage kunnen we het gehele lattenwerk plaatsen. Je bent welkom om jouw naam hierop te vereeuwigen. We nemen hiervoor contact met je op.
Kies
Anders
Ik wil zelf een bedrag bepalen
Kies

 

Help jij Pieter mee bij het herstel van de historische fruitmuur in de Overtuin?

De cultuurhistorische Overtuin van Landgoed Scherpenzeel
Landgoed Scherpenzeel heeft de afgelopenen jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. De historische moestuin is opnieuw ontworpen en biedt nu meer ruimte aan gepassioneerde moestuiniers. Daarnaast is de Overtuin nieuw leven ingeblazen, mede dankzij de steun van Landgoed Scherpenzeel, de Provincie Gelderland en de gemeente Scherpenzeel, die de historische tuinmuur en druivenkas hebben gerestaureerd.

Maar dat is niet alles. Pieter Struyk heeft de grasvlakte van deze historische Overtuin omgetoverd tot een weelderige biologische tuinderij, genaamd 't Struykgewas. Hiermee wordt de rijke geschiedenis van de Overtuin op eigentijdse wijze geëerd en nieuw leven ingeblazen.

Toch ontbreekt er nog één cruciaal element om deze cultuurhistorische Overtuin volledig te herstellen: de beplanting van de historische fruitmuur. De voordelen zijn talrijk: de muur reflecteert zonlicht en absorbeert warmte, ideaal voor vruchten. Het trekt insecten aan, bespaart ruimte en biedt de ideale omgeving voor optimale vruchtgroei. Bovenal is het een levende herinnering aan de rijke geschiedenis van de Overtuin, een historisch erfgoed. 

Help je mee?
Doe met ons mee! Om deze droom te verwezenlijken en dit jaar nog fruitbomen te planten, is jouw steun onmisbaar. We hebben €5.247 nodig om de muur op de juiste manier te beplanten. Dankzij jouw bijdrage kunnen we diverse fruitbomen planten en bevestigen, en kan de tuinmuur dit jaar nog in gebruik worden genomen. Je bent van harte welkom om in 2024 het resultaat te bewonderen en plaats te nemen aan de picknickbank voor de muur, terwijl je droomt van de heerlijke vruchten die hier met jouw steun zullen gedijen.

Budgetverdeling van totaal van €5.247
Lattenwerk, incl. arbeid: €2.900
Fruitbomen, druivenrank en bevestiging aan muur (peer, appel,, druif): €1.033
Compost €100
Arbeidskosten €1.164
Rozen €50

Over Tuinderij ‘t Struykgewas en Pieter Struyk
Biologische tuinderij 't Struykgewas, gelegen op Landgoed Scherpenzeel, wordt geleid door tuinder Pieter Struyk. Sinds 1 januari 2021 pacht hij de voormalige Overtuin van het landgoed, waar hij op 1,7 hectare verschillende groenten op biologische wijze teelt. Dit betekent dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt op het perceel. Pieter werkt te midden van weelderige groentevelden met een innovatief systeem van strokenteelt, waarbij elk aangrenzend stukje land een ander gewas herbergt. Deze aanpak bevordert de biodiversiteit en het bodemleven, en voorkomt de verspreiding van ziektes en plagen. Zijn groenten vinden rechtstreeks hun weg naar biologische tuinderij De Elzenkamp in Voorthuizen, waar je een groenteabonnement kunt nemen. Pieter's toewijding aan biologische landbouw draagt bij aan een duurzamere wereld.

Draag ook jouw steentje bij en maak de fruitmuur mogelijk met jouw donatie! 

Delen kan ons ook helpen!
Ben je enthousiast maar laat je budget het steunen van dit project op dit moment niet toe, dan vinden we het ook heel tof als je dit initiatief deelt met je netwerk.

Voorbeeld van een fruitmuur

10
01/04/2024
09:39

jan

Bekijk alle
  Bekijk alle
07/12/2023 | 16:33

Donaties worden vanaf nu verdubbeld door SBNL Natuurfonds

Beste supporters en donateurs, We hebben nieuws over de voortgang van het Historische Fruitmuur Herstelproject, waar jullie fantastische steun de drijvende kracht achter is. Voordat we de recente ontwikkelingen delen, willen we onze dank uitspreken aan elke donateur die heeft bijgedragen. Dankzij jullie inzet zijn we een stap dichter bij het herstel van dit bijzondere stuk erfgoed. Het Historische Fruitmuur Herstelproject is een samenwerking tussen Pieter Struyk, de bevlogen initiatiefnemer, en het SBNL Natuurfonds. We zijn verheugd te melden dat elke donatie die we vanaf nu ontvangen wordt verdubbeld door SBNL Natuurfonds, waardoor de impact van jullie gulle bijdragen wordt vergroot! SBNL Natuurfonds lanceerde de campagne "Natuur om de Hoek" met als doel het herstel van cultureel-historische landschappen, het verbeteren van de bodem en het verhogen van de biodiversiteit. Dit doen we door landschapselementen, zoals fruitbomen, hagen en poelen van iniatiefnemers in het landelijke buitengebied te financieren. Door de steun van onze donateurs wordt deze ambitieuze missie werkelijkheid. Op dit moment is Pieter druk bezig met de voorbereiding van de grond voor het planten van de stepover appelbomen. De berg compost staat klaar, en nieuwe borders zijn gepland om nieuw leven in de historische site te brengen.   De compost en voorbereiding van de grond voor het planten van de stepover appelbomen Jouw steun is van onschatbare waarde! Elke donatie die je nu doet, wordt zoals gezegd door SBNL Natuurfonds verdubbeld, waardoor jouw impact twee keer zo groot is. Samen kunnen we de fruitmuur dit plantseizoen nog voltooien. Deel dit geweldige nieuws met je netwerk en nodig anderen uit om deel te nemen aan dit bijzondere project. Samen kunnen we het verschil maken en de historische fruitmuur nieuw leven inblazen. Dank aan iedereen die al heeft bijgedragen.