Help bij aanschaf van mini-machine voor natuurinclusief boeren
Help jij mee om meer biodiversiteit te bevorderen in Almelo?
Wat is het plan?
Zoogkoeienhouderij De Wateregge en Landgoed Huize Almelo willen meer akkerranden zaaien opdat er de biodiversiteit wordt bevorderd op het grote aantal kleine landbouwpercelen van het landgoed.
Wat gaan we doen?
Om vroeg en eigenlijk altijd te kunnen zaaien wanneer dat het beste is, willen ze een een zogeheten Faunamaster aanschaffen. Met deze machine kan zelfs bij een kletsnatte winters én voorjaar gezaaid worden. Grote trekkers en en landbouwachines kunnen dan nauwelijks het land op. Paul ten Velde van boerderij De Wateregge heeft de zaaimachine en de schijveneg getest en deze voldoet aan de lokale behoeften. Jongelui uit de buurt met een trekkerrijbewijs willen dolgraag met deze kleine machine aan de slag. Hun inzet nu is mogelijk een opstapje naar natuurinclusief boeren straks.
Biodiversiteit verhogen
Het apparaat met zaaimachine en schijveneg moet de biodiversiteit op boerenbedrijven verhogen. ‘We merkten dat de manier van inzaaien erg belangrijk is voor het al dan niet slagen van een mooie bloemenstrook, wildakker of akkerrand. Niet alleen randen en overhoekjes zijn geschikt voor de Faunamaster, maar uiteindelijk ook ‘gewone’ stukken land. Het voordeel is dat het zaaibed lichter bewerkt wordt, wat de teelt ten goede komt. Daardoor past de machine goed bij het kleinschalige coulisselandschap in Oost- en Zuid-Nederland met zijn combinatie van landbouwpercelen, houtwallen, bosschages en bos.
Juiste moment
Er is nog een argument. Tijdens het meest geschikt moment van inzaaien in voorjaar en najaar zijn boeren en loonwerkers druk met andere werkzaamheden. ‘Kleine overhoekjes en randen hebben op dat moment niet altijd de aandacht. Ze moeten wachten’, legt de familie Ten Velde uit. In de praktijk is het dan vaak te laat of is het zaaibed verdicht door de zware machines, waardoor het inzaaien deels mislukt. ‘We willen onafhankelijk zijn en op de door ons gewenste tijdstippen kunnen zaaien en eggen’, geven de Twentenaren als extra motief voor de lichte machines. Diepe bewerking van de grond blijft achterwege. Dat is beter voor het bodemleven en de bodemstructuur.
Help je mee?
Doe met ons mee! Dankzij jouw bijdrage kunnen we een begin maken met alle verbeteringen aan het landschap.
Wat is er nodig?
We hebben € 10.000,- nodig voor de landbouwmachine.
Landgoed Huize Almelo
De familie Ten Velde is op boerderij De Wateregge pachter van het landgoed Huize Almelo, dat al eeuwenlang in bezit is van de familie Van Rechteren Limpurg. Van de in totaal 800 hectare is een opvallend groot deel landbouwgrond: 500 hectare. De rest is bos en natuur. De landgoedeigenaar, die het initiatief van harte ondersteunt, wil ook graag dat er meer aandacht is voor biodiversiteit. Vandaar dat hij zijn pachters oproept mee te doen met deze pilot om met behulp van de Faunamaster de biodiversiteit te verhogen.
Stand van zaken
Met een gift van het Baron en Barones Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds is het project inmiddels succesvol afgerond. De Faunamaster wordt goed gebruikt en later in het jaar moet met deelname van andere boeren en met bloeiende akkerranden en wildakkers blijken of de pilot in de oostelijke groene long van Almelo geslaagd is. ‘Boer, burger, buitenlui en schoolkinderen gaan genieten van de opbrengst aan biodiversiteit’, belooft het Almelose stel.
Miriam en Henk ten Velde
Delen